Friday, May 6, 2011

kursus pra perkahwinan

Assalammualaikum readers yg dikasihi ;)

Post kali ni mmg dah lame nk post .. Asal nk post je , terpaksa draft kn dlu .. Sbb , ermmmm byk sebab la;) Hari ni berjaya gak di post kan .. 3minggu lepas ema 2minggu di Taiping (umah biey)
Lame x ? Lame kot 2minggu .. Korang penah ke 2minggu duk umh bakal in law korang ?? hehe .. Disebabkan ema ni bkn lah org lain pun ngn bakal in law ema tu ema pun stay 2minggu kat sana .. Sebab utama duk sane , sbb nk pi kursus kawin kt Hasani Kamunting .. Biey la nk sgt kursus same2 .. Xpe la , kite ikutkan jela kata org yg nk jaga kita tu ;) Memang best la gi kursus bersama ni ..

Antara kelebihan kursus kahwin bersama bakal pasangan hidup kite adalah :

1) Mempelajari bersama ilmu2 alam berumah tangga. Bukan senang sebenarnya nk melayari alam berumah tangga ni .. Byk cabaran nya ..

2) Lebih mengenali pasangan kita sepanjang 2hari berkursus ;)

3) Sama2 bersedia menghadapi alam rumah tangga . Bukan apa , mengikut pengalaman ema berkursus , motivator kat sana suka bercerita kisah2 yg pernah mereka alami spanjang mnjadi motivator, jadi kita dan pasangan yg dgr bersama , masing2 harus bersedia utk menempuh alam itu.

4) Bersama2 mempelajari cara berkomunikasi dgn baik terhadap pasangan. Kebanyakan motivator akan mengajar cara berkomunikasi dgn pasangan . Jadi, masa ni lah ema &&biey akn blajar cara bertutur dgn pasangan . Dari jauh duk menjeling2 biey sambil ckp "ingt tu!" ...

5) Saling mengingati apa yg telah dipelajari semasa di kursus kahwin .. Ema akui , byk sgt ilmu yg ema dpt masa kursus ari tu .. tggu nk apply je ni pas kawin .. ececeh..gatal ko ni kn ema?

6) Lebih mengenali pasangan , keikhlasan dalam menuntut ilmu .. Ada gak ema dgr2 mulut peserta yg lain yg merungut2 , 'bile nk habis ni'.. herm.. xtaw nk ckp la kn org cmtu ikhlas ke x?
Paling terharu tgk note biey lagi panjang dari note ema . (i love u biey . smoga biey jadi khalifah utk bb & ank2 kite .. insyaallah)

Antara modul yang ema pelajari adalah :
1) Aqidah
2) Ibadah
3) Akhlak
4) Prosedur Perkahwinan
5) Hubungan dalam Keluarga
6) Pengurusan Sumber Manusia
7) Komunikasi Suami Isteri
8) Pengurusan Stress
9) Pengurusan Kesihatan
10)Pengurusan Talak
11)Ujian ;)



: dapat ini sebagai rujukan kami


: Sijil Kursus Pra Perkahwinan ema;) alhamdulillah

:Note ema yg lagi pendek dari biey


: Borang nikah negeri Selangor

toink2 . bye2 . peace ;)

p/s utk readers : biey tu panggilan utk tunang saya ! kiteorg x pgil pon biey2 tu, hnya dlm alam maya ni je . xpenah pun panggil biey2 n bb2 ni .. peace .. ^__^ (saja nk menggedik)

p/s utk biey : i love u darling .

Legend Hotel

asslammualaikum salam sejahtera kpd readers yg dikasihi ..

sihat ke awk2 smua?? Nak story sikit ngn u'ols .. Pas solat jumaat td , tgh ema duk feeling2 lagu disaat aku mencintaimu nyanyian dadali .. kalu nak download boleh amik kat SINI .. Jieha la minx tolong aku carikan lagu ni tadi .. Best utk org yang baru pas clash ;( Tapi aku layan je ..

Ok , sorry ema lari2 topik la pulok .. Ema leh gelak guling2 bile teringat balik cerita ni .. aiyak ..
Ceritanya cmni , selalunya , sebelum gi solat jumaat biey(encik tunang) akan call ema dulu && lepas balik masjid pun dia akan call .. Tapi hari ni x call la pulok .. penat den tunggu ni nok .. Ema pun text la biey .. Text nye berbunyi camni "hello darling , u xingt nak call i ke ? " Ok ema tipu lagi .. Ema xde la sekasar tu nk cakap ngn biey .. Ema just tanya "biey ktne?bz ke xsmpat call bb?"
Dia xbalas taw smpai skrg .. Risau+Sedih sikit .. Tiba2 lebih kurang 5min pas text biey, ada call in .. Suara perempuan .. Katanya nk cakap ngn EN MOHD FADHLI(biey) .. Aishh .. lain mcm je .. Ema pun dgn nada yg riang ria seperti selalu pun tnya , "ni sape ? dari mana?" Pastu die kata dari legend hotel .. pulok dah .. huhu "(biey da tempah hotel utk kiteorg bln madu ke?)" berangan jela kau ema !! Pastu ema ckp , dia xpakai no ni , knp call no ni ? (padahal dulu biey yg gne no ni.saja wat2 tnya) Pastu ema bagi la no biey yg mmg khas utk kwn2 & bsnes die je .. Pastu pempuan tu pun kata , "ok2 tq , ni saya tgh ckp ngn sape ye ? anak die ye??"
Ape kau kata ? anak dia ????? kaw tau x ini tunang dia ? huhu ,, tapi ema xkata la camtu depan2 die .. kurang ajar name nye .. Mmg ramai org kalu call ema msti ingt kn ema ni adik2 .. sbb suare ema mcm kanak2 rebena kate nyer .. Ok, xnk merungut . Sesungguhnya ema sgt bersyukur dgn kurniaan Allah swt ni .. hihi .. xsabar nk story kt biey ..yaww ! ok bye ;)

p/s utk readers : biey tu panggilan utk tunang saya ! kiteorg x pgil pon biey2 tu, hnya dlm alam maya ni je . peace .. ^__^

p/s utk biey : i love u darling .