Friday, May 6, 2011

kursus pra perkahwinan

Assalammualaikum readers yg dikasihi ;)

Post kali ni mmg dah lame nk post .. Asal nk post je , terpaksa draft kn dlu .. Sbb , ermmmm byk sebab la;) Hari ni berjaya gak di post kan .. 3minggu lepas ema 2minggu di Taiping (umah biey)
Lame x ? Lame kot 2minggu .. Korang penah ke 2minggu duk umh bakal in law korang ?? hehe .. Disebabkan ema ni bkn lah org lain pun ngn bakal in law ema tu ema pun stay 2minggu kat sana .. Sebab utama duk sane , sbb nk pi kursus kawin kt Hasani Kamunting .. Biey la nk sgt kursus same2 .. Xpe la , kite ikutkan jela kata org yg nk jaga kita tu ;) Memang best la gi kursus bersama ni ..

Antara kelebihan kursus kahwin bersama bakal pasangan hidup kite adalah :

1) Mempelajari bersama ilmu2 alam berumah tangga. Bukan senang sebenarnya nk melayari alam berumah tangga ni .. Byk cabaran nya ..

2) Lebih mengenali pasangan kita sepanjang 2hari berkursus ;)

3) Sama2 bersedia menghadapi alam rumah tangga . Bukan apa , mengikut pengalaman ema berkursus , motivator kat sana suka bercerita kisah2 yg pernah mereka alami spanjang mnjadi motivator, jadi kita dan pasangan yg dgr bersama , masing2 harus bersedia utk menempuh alam itu.

4) Bersama2 mempelajari cara berkomunikasi dgn baik terhadap pasangan. Kebanyakan motivator akan mengajar cara berkomunikasi dgn pasangan . Jadi, masa ni lah ema &&biey akn blajar cara bertutur dgn pasangan . Dari jauh duk menjeling2 biey sambil ckp "ingt tu!" ...

5) Saling mengingati apa yg telah dipelajari semasa di kursus kahwin .. Ema akui , byk sgt ilmu yg ema dpt masa kursus ari tu .. tggu nk apply je ni pas kawin .. ececeh..gatal ko ni kn ema?

6) Lebih mengenali pasangan , keikhlasan dalam menuntut ilmu .. Ada gak ema dgr2 mulut peserta yg lain yg merungut2 , 'bile nk habis ni'.. herm.. xtaw nk ckp la kn org cmtu ikhlas ke x?
Paling terharu tgk note biey lagi panjang dari note ema . (i love u biey . smoga biey jadi khalifah utk bb & ank2 kite .. insyaallah)

Antara modul yang ema pelajari adalah :
1) Aqidah
2) Ibadah
3) Akhlak
4) Prosedur Perkahwinan
5) Hubungan dalam Keluarga
6) Pengurusan Sumber Manusia
7) Komunikasi Suami Isteri
8) Pengurusan Stress
9) Pengurusan Kesihatan
10)Pengurusan Talak
11)Ujian ;)



: dapat ini sebagai rujukan kami


: Sijil Kursus Pra Perkahwinan ema;) alhamdulillah

:Note ema yg lagi pendek dari biey


: Borang nikah negeri Selangor

toink2 . bye2 . peace ;)

p/s utk readers : biey tu panggilan utk tunang saya ! kiteorg x pgil pon biey2 tu, hnya dlm alam maya ni je . xpenah pun panggil biey2 n bb2 ni .. peace .. ^__^ (saja nk menggedik)

p/s utk biey : i love u darling .

4 comments:

nurul ain said...

waaaa best lah kan gi kursus dah.....susah tak?

amalina baharuddin said...

hehe ;) best aje ain .. best sgt ..
cepat2 gi taw ..

nurul ain said...

hihihihi seram2 sejuk nak gi..insyaallah,klu tkde hal,sampai la jugak

amalina baharuddin said...

xde seram sejuk nye .. kang dah smpai gelak ngekek xhbis ! 4sure lah!!:)